Αναβίωση εθίμου 1η Μαρτίου 2019

Με τα κάλαντα – προϋπάντηση της Άνοιξης, τα γνωστά «»Χελιδονίσματα», υποδέχθηκαν τον Δήμαρχο Τρικκαίων, τα πρωτάκια του 31ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων. Το πρωί της πρώτης ημέρας του Μαρτίου του 2019, μαθητές και μαθήτριες του Α1 και Α2 τμημάτων του σχολείου, αναβίωσαν το έθιμο, επισκέφθηκαν τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού και τους τραγούδησαν το παραδοσιακό τραγούδι “Ήρθε, ήρθε η χελιδόνα” που υποδείκνυε και υπενθύμιζε τη μετάβαση στην άνοιξη.

Πρόκειται για τα λεγόμενα «Χελιδονίσματα» τα ανοιξιάτικα κάλαντα. Στα παλιά χρόνια το μήνα αυτό τα παιδιά έφτιαχναν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας, το οποίο στόλιζαν με ζουμπούλια. Έπειτα το γύριζαν από σπίτι σε σπίτι σ’ όλο το χωριό τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λεφτά, λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι. Τα λεφτά καθώς και τα προϊόντα αυτά τα αφιέρωναν τα παιδιά στην εκκλησία.

Έπειτα επισκεφθήκαμε για τον ίδιο λόγο τον Προϊστάμενο Α΄θμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντάκο και το γειτονικό μας 5ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων.

Μαζί με χειροτεχνημένα χελιδόνια και όμορφα καλαθάκια με λουλούδια, έδωσαν το μήνυμα της εποχής που ανθίζει την πλάση, δεχόμενοι ευχές από τον κ. Παπαστεργίου και τον αντιδήμαρχο κ. Κ. Ψύχο.

Τα παιδιά συνόδευαν, η διευθύντρια κ. Ζωή Μπούσια, και οι εκπαιδευτικοί, κ. Κουντούλα και Καραγεώργου.

Σχετικές δημοσιεύσεις