Δωρεάν για όλους από την Εθνική Λυρική Σκηνή το έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Όχι! Δεν θα μας μπείτε στη μύτη!»

Ένα νέο έργο, παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την GNO TV, περιγράφει με τρόπο φαντασιακό και ποιητικό την επίθεση του κορονοϊού στην ανθρωπότητα, μέσα από μια σύνθεση της τέχνης του παραμυθιού, της αφήγησης, της μουσικής και του animation. To Όχι! Δεν θα μας μπείτε στην μύτη αποτελεί διασκευή του ομότιτλου βιβλίου του Ευγένιου Τριβιζά σε μουσική Γιώργου Δούση, σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη, σκηνικά-κοστούμια Τίνας Τζόκα και animation Παναγιώτη Ράππα, Θοδωρή Σαράφη.
Αφηγητής είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς, τους δύο ρόλους ερμηνεύουν οι διακεκριμένοι μονωδοί της ΕΛΣ Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Πέτρος Μαγουλάς, ενώ συμμετέχουν μέλη της Χορωδίας και της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, σε διεύθυνση Αγαθάγγελου Γεωργακάτου και Κωνσταντίνας Πιτσιάκου αντίστοιχα.
Ο Ευγένιος Τριβιζάς αναφέρει: «Είμαι πεπεισμένος πως, αν ελπίζουμε ότι με προτροπές, ποινές ή επικλήσεις κινδύνων θα πείσουμε τους εφήβους να φέρονται υπεύθυνα, ματαιοπονούμε. Οφείλουμε να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα. Τα σημερινά παιδιά είναι οι αυριανοί έφηβοι. Αν από νωρίς διαμορφώσουν ορθούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς, θωρακίζονται διανοητικά και, όταν σε λίγα χρόνια εισέλθουν στο στάδιο της εφηβείας, είναι πολύ πιο πιθανό να φέρονται υπεύθυνα και πολύ πιο δύσκολο να καθίστανται έρμαια ανυπόστατων διαδόσεων. Το έργο μου αυτό τον σκοπό έχει· να προετοιμάσει τα παιδιά για τις πραγματικότητες μιας νέας εποχής. Μέσα από μια διασκεδαστική και αλληγορική ιστορία εκφράζει κοινές εμπειρίες των παιδιών της χώρας μας, τα οποία, λόγω της πανδημίας, βιώνουν περιόδους αποκλεισμού στα σπίτια, μακριά από το σχολείο, τους φίλους και συμμαθητές τους».

H παραγωγή γυρίστηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στις 20 & 22 Ιανουαρίου 2021.

Σε έναν μακρινό πλανήτη, εξωγήινοι μυρμηγκοφάγοι εξυφαίνουν ένα ύπουλο σχέδιο για να κατακτήσουν τη Γη και να εξολοθρεύσουν τους κατοίκους της. Πρώτος και κύριος στόχος τους τα παιδιά! Έτσι, λοιπόν, ένα πρωί, με μια άγρια ιαχή που στο σύμπαν αντηχεί, ο διαστημικός στόλος των εισβολέων, με επικεφαλής τον αποτρόπαιο στρατηγό Κόβιντ-19 τον Μικροπρεπή, επελαύνει ακάθεκτος. Ποιος θα επικρατήσει στην τρομερή αναμέτρηση που θα ακολουθήσει; Θα πετύχει το σχέδιο των εξωγήινων εισβολέων ή τα παιδιά της Γης θα βρουν τρόπους να τους κατατροπώσουν; Μια καθηλωτική περιπέτεια γεμάτη εκρηκτικές εκπλήξεις.

Συντελεστές – Διανομή

Κείμενο Ευγένιος Τριβιζάς
Μουσική Γιώργος Δούσης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Πιάνο Γιώργος Δούσης
Σκηνοθεσία Νατάσα Τριανταφύλλη
Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια Τίνα Τζόκα
Animation Παναγιώτης Ράππας, Θοδωρής Σαράφης
Διδασκαλία, διεύθυνση Χορωδίας ΕΛΣ Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διδασκαλία, διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας ΕΛΣ Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Eπιμέλεια κειμένου Μαρία ΚουτσιούμπαGNO TV trailer | Όχι! Δεν θα μας μπείτε στη μύτη! | No! You Won’t Get Up Our Noses!

ΔΙΑΝΟΜΗ
Αφηγητής Ευγένιος Τριβιζάς
Μυρμηγκοφάγος Μακρυμούρ ο Τρομερός Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Στρατηγός Κόβιντ-19 ο Μικροπρεπής Πέτρος Μαγουλάς
Μέλη της Χορωδίας της ΕΛΣ
Θεόδωρος Αϊβαλιώτης
Χρήστος Λάζος
Παύλος Μαρόπουλος
Θεόδωρος Μωραΐτης
Γιάννης Σταματάκης
Μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ*
Μαρία Αρματά-Τομαρά
Δήμητρα Βασιλακοπούλου
Φραντζέσκα Βασιλοπούλου
Ναταλία-Χρυσούλα Βάσσου
Ειρήνη-Αναστασία Βουγιούκα
Μελίνα Γεωργαντά
Δανάη Κουλιεράκη
Ελευθερία-Όλγα Λόγου
Σταύρος Μιχόπουλος
Μάριος Πασχάλης
Στέλλα Πετράκη
Σοφία Ρανταβέλλα
Σιμόνη Σοφού
Βερονίκη Στογιαννίδου
Αγγελική Ταμβακοπούλου
Καλλιόπη Τζανιδάκη
Εμμέλεια Φράγκου
* Η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ συμμετέχει στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Το ψηφιακό έργο Όχι! Δεν θα μας μπείτε στη μύτη! είναι μια σύνθεση της τέχνης του παραμυθιού, της αφήγησης, της μουσικής και του animation, που περιγράφει με έναν τρόπο πιο φαντασιακό, άρα ταυτόχρονα και πιο ποιητικό, την επίθεση που η ανθρωπότητα δέχεται από τον «ύπουλο εχθρό», τον κορονοϊό. H επιδραστικότητα της αφήγησης από τον ίδιο τον Ευγένιο Τριβιζά, σε συνδυασμό με την οπτικοποίηση του κόσμου των ιών και των εχθρών, μέσα σε ένα μουσικό περιβάλλον που συντάσσεται και αυτό στον αγώνα εξουδετέρωσης του Μακρυμούρ και του στρατού του από την επιστήμη και τον άνθρωπο, παροτρύνει μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τελικά το «πρόσωπο» του Covid-19. Και να δηλώσουν, όπως παίρνει την πρωτοβουλία η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ να κάνει στο τέλος του έργου, ότι, όχι, δεν πρόκειται να του παραδοθούν! Νατάσα Τριανταφύλλη

Δείτε το έργο εδώ

Σχετικές δημοσιεύσεις