Ωνάσειος Βιβλιοθήκη: Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα και παιδικό βιβλίο για τη Χάρτα του Ρήγα.


Ο Ρήγας Βελεστινλής, ο εμπνευστής του «Θούριου» ύμνου που προετοίμασε τους Έλληνες για την Επανάσταση του 1821, κατάφερε έξυπνα να «κρύψει» το όνειρό του για μια Ελλάδα ανεξάρτητη μέσα σε έναν χάρτη. Με αφορμή ένα αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα που βρίσκεται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, οι μαθητές θα λύσουν γρίφους και θα αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που ήθελε να μεταφέρει ο Ρήγας στους υπόδουλους Έλληνες.
Ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε μέσα στον χάρτη ακολουθώντας μια διαδρομή γεμάτη άγνωστες ιστορίες νομισμάτων, αρχαίων μνημείων, ιστορικών μαχών, μυθικών ηρώων, βασιλιάδων και φιλοσόφων, και εμπνευστείτε για να δημιουργήσετε τα δικά σας γεμάτα νόημα σύμβολα.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Παιδικό βιβλίο: Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας
Ένα παιδικό βιβλίο για παιδιά 8-12 ετών, γονείς και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η εικονογράφος και συγγραφέας Λήδα Βαρβαρούση κρατάει τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν μύθους και σύμβολα της Χάρτας του Ρήγα. Ανακαλύψτε δημιουργικά στο σπίτι ή στη σχολική τάξη τα μυστικά του πιο διάσημου χάρτη της Ελληνικής Επανάστασης. 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, φέρνουμε στο προσκήνιο την Ελλάδα του μέλλοντος. Ξεκινάμε λοιπόν από την ελπίδα μας για το αύριο, τα παιδιά!
Η ηρωική ιστορία του Ρήγα Βελεστινλή αποτελεί έμπνευση για τη δημιουργία μιας νέας έκδοσης, μέσα από την οποία παιδιά ηλικίας 8-12 ετών θα ανακαλύψουν τα μυστικά ενός χάρτη που φτιάχτηκε για να υποκινήσει τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.
Η συγγραφέας και εικονογράφος Λήδα Βαρβαρούση, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021 και σε συνεργασία με την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, δημιούργησε ένα παιδικό βιβλίο με θέμα τη Χάρτα του Ρήγα, τους μύθους και τα σύμβολά της.
Η παιδική έκδοση «Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας» μας μεταφέρει στον ελλαδικό χώρο πριν από περίπου 250 χρόνια. Εκείνη την εποχή, πριν ξεσπάσει η Επανάσταση του 1821, δεν υπήρχε ελληνικό κράτος, παρά μόνο σκλαβιά. Ένα μικρό παιδί, ο Ρήγας, τολμά να σκεφτεί ελεύθερα και συγκρίνει τον αρχαίο πολιτισμό και τη δόξα της πατρίδας του, της Ελλάδας, με την άθλια κατάσταση στην οποία αυτή έχει περιέλθει. Αποφασίζει λοιπόν να αναλάβει δράση. Μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι, παρέα με ένα αγιοπούλι, θα περιηγηθεί σε αρχαίους τόπους, θα γνωρίσει μυθικούς ήρωες, θα παρακολουθήσει αρχαία δρώμενα, θα παρευρεθεί σε ιστορικές μάχες και, γεμάτος έμπνευση και πάθος, θα προσπαθήσει να μεταφέρει το μήνυμα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης σε όλους τους λαούς. Για να πετύχει τον στόχο του, συλλαμβάνει την ιδέα να κατασκευάσει μια μεγάλη Χάρτα με μυστικά σύμβολα. Άραγε, θα καταφέρει να ξυπνήσει το λιοντάρι που κρύβεται μέσα στην ψυχή των υπόδουλων Ελλήνων;
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή έκδοση και διατίθεται ελεύθερα στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Πηγές : το ηλεκτρονικό περιοδικό Διάστιχο και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη.

Σχετικές δημοσιεύσεις