ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΣΤΟ…ΦΩΣ ΤΟΥ 31ου

Την Τετάρτη 2/3/2022 και την Πέμπτη 3/3/3022 ο εκλεκτός καραγκιοζοπαίχτης  κ. Κοσμάς Παναγιώκας παρουσίασε στο σχολείο μας μια εορταστική αποκριάτικη παράσταση-έκπληξη (για τους/τις μαθητές/τριες ) και τον ευχαριστούμε όλοι πολύ για όλη τη χαρά που μας έδωσε!

Χαρακτήρες
του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών

Από τα βιβλιαράκια του Αντώνη Μόλλα, που εξέδωσε η κόρη του Αρετή Μόλλα-Γιοβάνου που δίνονται μαζί με πολύ όμορφες έγχρωμες φιγούρες και μικρές παραστάσεις.

Καραγκιόζης

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

Είναι τέλειος τύπος ανθρώπου του λαού. Ευφυολόγος, τραγουδιστής, καλόκαρδος, πατριώτης, πολιτικός, ετοιμόλογος, ερωτιάρης. Πότε είναι πλούσιος, πότε φτωχός, πότε κάνει τον κουτό, πότε τον παλικαρά. Είναι ο τέλειος τύπος Ρωμιού. ‘Όπου θέλεις τον βρίσκεις.

Χατζηαβάτης

ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ

Κόλακας όσο λίγοι. Τύπος αδύνατου χαρακτήρα, δειλός και πονηρός σε αφάνταστο βαθμό. Πάντα αχώριστος με τον Καραγκιόζη.

ΠΙΤΣΙΚΟΚΟΣ

Είναι το μικρότερο παιδί του Καραγκιόζη. Μιλάει μπεμπεκίστικα με το «λ».

ΚΟΠΡΙΤΗΣ

Είναι το μεσαίο παιδί του Καραγκιόζη και όλη η οικογένεια απορεί πως παχαίνει χωρίς να τρώει.

 

 

ΚΟΛΛΗΤΗΡΗΣ

Είναι το μεγάλο παιδί του Καραγκιόζη. ‘Έξυπνος και εφευρετικός σαν τον πατέρα του. ‘Ένας Καραγκιόζης υπό κατασκευή και εξέλιξη.


ΑΓΛΑΪΑ

Είναι η γυναίκα του Καραγκιόζη. Πάντα υπομονετική με τα καμώματα του άντρα της και πάντα έγκυος.


ΒΕΖΥΡΟΠΟΥΛΑ

Σύμβολο ομορφιάς και γυναικείας καπατσοσύνης, αντικείμενο έρωτα και φυσικά το μήλο της έριδος


Σιορ Διονύσης

ΣΙΟΡ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

Ζακυνθινός από παλιά αρχοντική οικογένεια ξεπεσμένη. Τύπος δανδή. Πάντοτε όμως αποτυγχάνει στους έρωτές του και τις περισσότερες φορές τρώει ξύλο.


ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ

Το αντίθετο του ονόματός του. Άσχημος με τεράστιο κεφάλι και μύτη. Μικρόσωμος με κοντά πόδια. Έχει την ιδέα άτι είναι ωραίος και κοροϊδεύει τους άσχημους. Σατιρίζει τους πετυχημένους (δήθεν) της κάθε εποχής που μιλάνε με ουί με γιές ή με γιαβάλ.

ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΩΡΓΟΣ

Είναι ο τέλειος τύπος του βουνίσιου χωριάτη του Ρουμελιώτη. ‘ Άνθρωπος δυνατός, τίμιος. ηθικός, πολύ αγαθός. Του αρέσει το τζάμπα και έχει μεγάλη μανία να παντρευτεί. Ο Καραγκιόζης γνωρίζοντας όλα αυτά τον μπλέκει πολλές φορές εκμεταλλευόμενος την αγαθότητά του. Χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη φωνή του και η μιλιά του με βλάχικους ιδιωματισμούς.


ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ

Κουτσαβάκη, ψευτοπαλληκαράς, σερέτης τύπος, Ψειριώτης της παλιάς Αθήνας. Ενώ είναι άψιλος κάνει τον παραλή. Ποτέ δεν εννοεί να υποχωρήσει, αν και πάντοτε τρώει ξύλο της χρονιάς του. Είναι ο δημιουργός του μοντέρνου λεξιλογίου.

ΣΟΛΟΜΟΣ – ΕΒΡΑΙΟΣ – (ΧΑΧΑΜΙΚΟΣ)

Εβραίος της παλιάς εποχής. Σπιτονοικοκύρης του Καραγκιόζη. Πιεστικός στην είσπραξη των ενοικίων, φοβάται το δικαστήριο και φυσικά και τους καβγάδες. Δεν εισπράττει το Σάββατο κι ο Καραγκιόζης του λέει πως Θα τον πληρώσει μόνο Σάββατο. ‘ Έχει χαρακτηριστικά μακρόσυρτη ομιλία με πολλές ισπανικές λέξεις.

Πασάς

ΒΕΖΙΡΗΣ

Αφέντης του σαραγιού διορισμένος από τον Σουλτάνο.


ΒΕΛΙΓΚΕΚΑΣ

Δερβέναγας. Είναι ο παλικαράς του σαραγιού ή μάλλον ο εκτελεστής του νόμου. Ενώ πολλές φορές κακομεταχειρίζεται τον Καραγκιόζη κατά βάθος τον φοβάται για την πονηριά του. Μόνο ο Μπάρμπα Γιώργος τα βάζει με τον Βελιγκέκα και πολλές φορές τον δέρνει.

Σχετικές δημοσιεύσεις