Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ΄και Δ΄τάξης στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών Καλαμπάκας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ και Δ τάξης με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών των τμημάτων Γ1 Αθανάσιου Τριανταφύλλου , Γ2 Θεοδώρας Φασούλα, Δ1 Βασιλικής Τόσκα και Δ2 Γρηγόρη Κουκούση επισκέφθηκαν την Πέμπτη 25 Μαΐου 2022 το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών Καλαμπάκας.

Στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας εκτίθενται επιλεγμένα ευρήματα από τις ανασκαφικές έρευνες στο σημαντικό προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας, ενώ σε ειδική αίθουσα ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα μέσω διαδραστικών εκπαιδευτικών εφαρμογών να εξοικειωθεί με τις έννοιες της αρχαιολογίας και της προϊστορίας.

Μέσα από την πορεία της έκθεσης οι επισκέπτες θα δουν:

  • τι είναι το αρχαιολογικό σκάμμα
  • πώς η παρουσία των προϊστορικών κατοίκων του σπηλαίου αποτυπώθηκε στο χώμα
  • ποιά είδη ανθρώπων έζησαν στην προϊστορική Θεόπετρα και τι υλικά χρησιμοποιούσαν
  • πώς είναι τα πρώτα προϊστορικά κοσμήματα
  • πώς αντιλαμβάνονταν οι πρόγονοί μας το πέρασμα από τη ζωή στο θάνατο
  • πώς ήταν ένα συνηθισμένο νεολιθικό νοικοκυριό

Στην ειδική αίθουσα εκπαιδευτικών αιθουσών οι επισκέπτες διάφορων ηλικιών θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για την ελληνική προϊστορία και τη σπηλιά της Θεοπέτρας, μέσω διαδραστικών εφαρμογών που σχεδιάστηκαν για να συνδυάσουν τη γνώση και τη διασκέδαση.

Κοντά στο σπήλαιο βρίσκεται το μουσείο του σπηλαίου, το οποίο φιλοξενεί τα ευρήματα των ανασκαφών. Σκοπός του είναι να προωθήσει τον πολιτιστικό πλούτο της σπηλιάς και να δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις έννοιες της αρχαιολογίας και της προϊστορίας.

Το Σπήλαιο είναι κλειστό για λόγους ασφαλείας

Η παγκόσμια μοναδικότητα του συγκεκριμένου σπηλαίου έγκειται στο γεγονός, ότι περιέχει πλούσια και μοναδικά ευρήματα για δύο από τις σημαντικότερες πολιτισμικές μεταβολές της ανθρώπινης προϊστορίας: την αντικατάσταση των Νεάντερνταλ από τον σύγχρονο άνθρωπο και τη μετάβαση από τον άνθρωπο κυνηγό-τροφοσυλλέκτη στη γεωργική επανάσταση.

Το 2010 ανακοινώθηκε ότι με βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν με τη χρήση της τεχνικής της φωτοδιαύγειας σε ανακαλυφθέν «φράγμα λίθων» στην είσοδο του σπηλαίου, η ηλικία αυτού του πρώιμου τείχους που έφραζε την είσοδο της σπηλιάς, προσδιορίστηκε στα 24.000 χρόνια πριν.

Αυτό το προϊστορικό τείχος αποτελεί σήμερα το αρχαιότερο χρονολογημένο ανθρώπινο κατασκεύασμα στον κόσμο και συμπίπτει χρονολογικά με την πιο κρύα περίοδο της τελευταίας εποχής των παγετών.

Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης – Μουσείο Σπηλαίου Θεόπετρας
Κοντά στο σπήλαιο βρίσκεται το μουσείο του σπηλαίου, το οποίο φιλοξενεί τα ευρήματα των ανασκαφών. Σκοπός του είναι να προωθήσει τον πολιτιστικό πλούτο της σπηλιάς και να δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις έννοιες της αρχαιολογίας και της προϊστορίας.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών Καλαμπάκας https://meteoramuseum.gr/

Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας https://archaeologicalmuseums.gr/el/museum/5df34af3deca5e2d79e8c16a/documentation-and-education-center-of-theopetra-cave

Σχετικές δημοσιεύσεις