Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων της Δ΄τάξης στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος με θέμα την υφαντική τέχνη στην πολιτιστική κληρονομιά μας.

Την Τρίτη 14/2/2023 και στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος με θέμα την υφαντική τέχνη μέσα στην τοπική μας πολιτιστική κληρονομιά που υλοποιείται από την Δ τάξη, οι μαθητές με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών : Ιωάννα Κατσάνα Εικαστικών Τεχνών, Σοφία Καρμοίρη, Εικαστικών Τεχνών και των εκπαιδευτικών του Δ1 και Δ2 τμημάτων , Γρηγόρη Κουκούση και Θεοδώρας Φασου΄λα επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων.

Παράλληλα οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να δούνε την πρώτη έκθεση με τίτλο «Αγγελικάτη Σμύρνη», στο ανακαινισμένο Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων και να γνωρίσουν από κοντά προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες και «μνήμη» από την πρωτεύουσα του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Πρόκειται για υλικό που προέρχεται από την οικογένεια που δημιούργησαν ο τρικαλινός στρατηγός Πυροβολικού, πολεμιστής στο Μέτωπο της Ανατολής, Κωνσταντίνος Χρ. Αναγνωστιάδης και η σμυρνιά Θάλεια (Μπέμπη) Τάντηρα.
Σε συνδυασμό με πλήθος στοιχείων ιστορίας για τα όσα σήμαινε εν πράξει και ως μνήμη η Σμύρνη για τον ελληνισμό, η έκθεση είναι ένα παράθυρο στο παρελθόν. Τα στοιχεία που εστιάζουν στην ιστορία μιας οικογένειας, αλλά και διευρύνουν, ταυτοχρόνως, την οπτική μας για την Καταστροφή και τη Μ. Ασία γενικότερα, με αναφορές σε στρατιωτικά δεδομένα, χρονολόγια και την καθημερινή ζωή.

Σχετικές δημοσιεύσεις