2 Απριλίου- Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Τα γενέθλια του συγγραφέα του παραμυθιού Άντερσεν (2 Απριλίου) είναι «Διεθνής Ημέρα Παιδικού Βιβλίου». Καθιερώθηκε το 1967 από την IBBY (Διεθνές Συμβούλιο Παιδικών Βιβλιοθηκών) για να ενσταλάξει τη χαρά των βιβλίων στα παιδιά και τη διασκέδαση των παιδικών βιβλίων για ενήλικες. Φεστιβάλ βιβλίου πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Τα βιβλία είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση ενός παιδιού. Δεν είναι μόνο μια εξαιρετική άσκηση για τον εγκέφαλο γιατί τους απασχολεί και δημιουργεί το λεξιλόγιό τους, αλλά διεγείρει επίσης τη φαντασία και την περιέργειά τους και τους διδάσκει ενσυναίσθηση. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει νέους ορίζοντες για τα παιδιά, τα κάνει να θέλουν να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους και τους διδάσκει πώς να σκέφτονται έξω από το κουτί. Αυτές είναι όλες οι βασικές δεξιότητες που τους κάνουν να μεγαλώσουν σε έξυπνους, ευγενικούς ενήλικες. 

Τα παιδικά βιβλία είναι σημαντικά γιατί μένουν μαζί μας. Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε ένα αγαπημένο βιβλίο ως παιδί που το θυμόμαστε ακόμα και σήμερα και μας φέρνει καλές αναμνήσεις. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το αγαπημένο σας βιβλίο ως παιδί είχε κάποια σημαντική επίδραση στη ζωή σας.

Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ – International Board on Books for Young People) έχει την ευκαιρία να γίνει χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Επιλέγει ένα θέμα και καλεί έναν γνωστό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου και έναν γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μια αφίσα.

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ –Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανέλαβε, για τρίτη φορά στην ιστορία του, να δημιουργήσει το μήνυμα και την αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2023. Το 1991, το μήνυμα έγραψε η Ρένα Καρθαίου και το εικαστικό δημιούργησε η Βάσω Ψαράκη, ενώ το 2004 το μήνυμα έγραψε η Αγγελική Βαρελλά και το εικαστικό δημιούργησε ο Νικόλας Ανδρικόπουλος.

Φέτος, η αφίσα και το μήνυμα είναι αποτέλεσμα  συνεργασίας δυο διακεκριμένων Ελλήνων δημιουργών· του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου και της εικονογράφου Φωτεινής Στεφανίδη. Μαζί, ήθελαν να γιορτάσουν τη δύναμη των παιδικών βιβλίων στην προώθηση των αξιών της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ένταξης, καθώς και στη σύνδεση των ανθρώπων μέσω της ανοχής και της κατανόησης.

Το μεστό, λυρικό, συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο:  «Είμαι ένα βιβλίο. Είσαι ένα βιβλίο. Όλοι είμαστε βιβλία. Η ψυχή μου είναι η ιστορία που αφηγούμαι. Κάθε βιβλίο έχει τη δική του ιστορία να πει. Μπορεί να φαινόμαστε εντελώς διαφορετικά –άλλα μεγάλα, άλλα μικρά, άλλα πολύχρωμα, άλλα μαυρόασπρα, άλλα με λίγες σελίδες κι άλλα με πολλές.

Μπορεί να συμφωνούμε ή να λέμε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Όμως αυτή είναι η ομορφιά μας. Θα ήταν πολύ βαρετό να ήμασταν όλα ίδια. Καθένα μας είναι μοναδικό.

Και καθένα από εμάς έχει το δικαίωμα να το σέβεσαι, να το διαβάζεις χωρίς προκαταλήψεις, να έχει τη θέση του στη βιβλιοθήκη σου.

Μπορείς να έχεις τις απόψεις σου για εμένα. Μπορείς να ερευνάς, να κρίνεις και να σχολιάζεις ό,τι διαβάζεις.

Μπορείς να με βάλεις πίσω στο ράφι ή να με κρατήσεις σφιχτά στην αγκαλιά σου και να ταξιδέψουμε μαζί πολύ μακριά.

Αλλά ποτέ μην αφήσεις κάποιον να με πετάξει ή να με διώξει σε άλλο ράφι. Ποτέ μη ζητήσεις την καταστροφή μου ή μην επιτρέψεις σε κάποιον να με καταστρέψει.

Κι αν έρθει κάποιο βιβλίο από άλλο ράφι στο δικό σου, γιατί κάποιος ή κάτι το έδιωξε μακριά, κάνε χώρο. Αν πας λίγο πιο κει, χωράει δίπλα σου.

Προσπάθησε να νιώσεις όπως νιώθει. Κατάλαβέ το. Προστάτεψέ το. Μπορεί να βρεθείς εσύ στη θέση του αύριο.

Γιατί κι εσύ είσαι ένα βιβλίο. Όλοι είμαστε βιβλία.

Έλα, φώναξέ το δυνατά, ώστε να το ακούσουν όλοι: “Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με”».

Σχετικές δημοσιεύσεις