Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδρομή των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης στην Αθήνα. Με σύμμαχο την ηλιόλουστη μέρα ξεκινήσαμε πρωί πρωί και λίγο πριν το μεσημέρι φτάσαμε στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Το Μουσείο είναι ίδρυμα κοινωφελές, αφιερωμένο στη μελέτη, συντήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Εργάζεται για τη διαφύλαξη του φυσικού μας περιβάλλοντος:
- Εκπαιδεύοντας καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες, κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας.
- Διαχέοντας γνώσεις στην κοινωνία μέσω ημερίδων, συνεδρίων, εκδόσεων και εκθέσεων.
- Αναπτύσσοντας εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας, που εστιάζουν στην έρευνα των φυσικών πόρων, που στηρίζουν τη ζωή: έδαφος, νερό και ατμόσφαιρα, σε συσχετισμό με τη διατροφή και την υγεία.
- Συνεργάζεται με άλλα επιστημονικά κέντρα και ιδρύματα στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. στα πεδία της βιοτεχνολογίας, οικολογίας εδάφους και αναλυτικής χημείας.
Έπειτα επισκεφτήκαμε την Ακρόπολη και θαυμάσαμε τη μεγαλοπρέπεια του Παρθενώνα. Ο Παρθενώνας είναι το μεγαλύτερο και πιο επίσημο οικοδόμημα της Ακρόπολης και συγκεντρώνει τον θαυμασμό όλου του κόσμου αιώνες τώρα. Οι εργασίες για την ανέγερση του ολομάρμαρου αυτού ναού της Αθηνάς άρχισαν το 447 π.Χ. υπό τη διεύθυνση των αρχιτεκτόνων Ικτίνου και Καλλικράτη. Ο ναός ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ. και κατά τα Παναθήναια του επόμενου χρόνου αφιερώθηκε στην πολιούχο θεά. Παρ’ όλα αυτά οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι το 432 π.Χ.. Είναι ναός δωρικού ρυθμού περίπτερος με οκτώ κίονες στις στενές και δεκαεπτά στις μακριές πλευρές. Οι κίονες έχουν ύψος 10,5 μ. και πάνω τους στηρίζεται ο θριγκός (επιστύλια), οι μετόπες, τα τρίγλυφα, τα γείσα και τα αετώματα. Ο σηκός ήταν χτισμένος ολόκληρος με μαρμάρινες πέτρες σε οριζόντιες σειρές και σε καθεμία στενή πλευρά είχε από έξι δωρικούς κίονες, οι οποίοι τον χώριζαν σε δύο μέρη: τον κυρίως ναό και τον οπισθόδομο. Η ζωφόρος στους τοίχους του σηκού είχε παραστάσεις της πομπής των Παναθηναίων.
Η επίσκεψή μας έκλεισε στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων όπου και ξεναγηθήκαμε στους χώρους του και είδαμε βίντεο με θέμα την ιστορία του κτιρίου της Βουλής. Επισκεφτήκαμε την αίθουσα ολομέλειας και γεμάτοι χαρά πήραμε το δρόμο της επιστροφής.
Τους μαθητές στην αξέχαστη αυτή εκδρομή συνόδευαν η Διευθύντρια του σχολείου κα Μπούσια Ζωή και οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων κ.κ Καταβούτας Δημήτριος και Κακοσίμος Σπύρος.