Η πόλη των Τρικάλων

Πρόκειται για μία επίπεδη σε γενικές γραμμές πόλη, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει ο λόφος του προφήτη Ηλία, το Φρούριο και το ρολόι του. Πρόβλημα… χώρου στα Τρίκαλα δεν υπάρχει αφού η πόλη είναι κτισμένη στον Θεσσαλικό κάμπο (κοντά στο δυτικό άκρο του), έτσι μπορεί και “εξαπλώνεται”, αποφεύγοντας τον συνωστισμό! Χωρίς ανηφόρες ή κατηφόρες, όπως καταλαβαίνετε η πόλη είναι ιδανική για μεταφορές με ποδήλατο.

Το να βρίσκεσαι στον κάμπο έχει τα καλά του αλλά έχει βέβαια και τα κακά του… ιδίως το καλοκαίρι. Ο χειμώνας συνήθως περνάει με λίγα έως ελάχιστα μέσα στην πόλη, χιόνια, το καλοκαίρι όμως… μεταξύ μας (και μην το κάνουμε και θέμα) είναι ανυπόφορο! σε μία μέση καλοκαιρινή μέρα, οι 37οC είναι μάλλον κάτι συνηθισμένο, όπως επίσης και οι ξαφνικές καλοκαιρινές μπόρες. οι Τρικαλινοί πάντως δεν δείχνουνε να… “σκάνε” αφού σε μισή ώρα μπορούνε να βρίσκονται σε κάποιο από τα κοντινά ορεινά θέρετρα, με πιο συνηθισμένο αυτό της Ελάτης.
Πολλά είναι τα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφτεί στα Τρίκαλα και την ευρύτερη περιοχή. Η κεντρική γέφυρα της πόλης κατασκευασμένη το 1886, το Φρούριο με το ρολόι του που φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία, η παλιά συνοικία της πόλης ακριβώς κάτω από το Φρούριο, ο ζωολογικός κήπος στο λόφο του προφήτη Ηλία, το Κουρσούμ Τζαμί, το Λαογραφικό Μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού εταιρείας “Κλιάφα”, το Μουσείο Κατσικογιάννη, το Κέντρο Λαϊκής Μουσικής όπου φυλάσσονται προσωπικά ενθυμήματα των Τρικαλινών βάρδων της λαϊκής μουσικής Τσιτσάνη, Καλδάρα, Βίρβου, η Δημοτική βιβλιοθήκη κα.

Στα Τρίκαλα εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί και Πανεπιστημιακή σχολή. Πρόκειται για τη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ), το οποίο άρχισε τη λειτουργία του ως αυτόνομο τμήμα (υπαγόμενο πάντα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) μέσα στη δεκαετία του ’90 και μετά από μαζικούς και συνεχείς αγώνες των Τρικαλινών. Η αθλητική παράδοση της πόλης άλλωστε μετρά πολλά χρόνια. Τρικαλινός είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ Χρ. Παπανικολάου, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του ακοντισμού Σοφία Σακοράφα, ο ολυμπιονίκης μας στην ποδηλασία Δημήτρης Γεωργαλής, ο σημερινός 200άρης Περικλής Ιακωβάκης κα. Πλέον από το ΣΕΦΑΑ έχουνε αποφοιτήσει οι πρώτες σειρές γυμναστών.

Αν και δεν μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί, τα Τρίκαλα θεωρούνται μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, θεωρείται “η ομορφότερη από τις πόλεις της Ελλάδας που δεν έχει θάλασσα!!!”.

( Απόσπασμα από www.3kala.gr/trikala  )

https://trikalacity.gr/building/polychoros-technis-ke-politismou-mylos-matsopoulou/

https://trikalacity.gr/adelfopiimenes-polis/

http://www.milosxotikon.gr/home/
https://trikalacity.gr/istoria/
https://www.youtube.com/watch?v=qde27f-TiFQ&feature=emb_title

https://trikalacity.gr/building/kentro-erevnas-mousio-vas-tsitsani/